En Duitsland zit ook op slot, dus toen ontstond het idee om eerst zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen op het dak laten plaatsen hadden wij nog 1 jaartje vooruit geschoven, maar vriendlief heeft al eens eerder zaken gedaan met een zonnepanelen eenmanszaak. Zonnepanelen zijn op dit moment moeilijk te verkrijgen en hij had zijn schuren en woonkamer vol staan met een lading zonnepanelen die vorige maand binnen kwamen.
Meerdere offertes opgevraagd
Van te voren hadden wij meerdere offertes opgevraagd en toch gunnen wij de ondernemer de opdracht ook omdat vriendlief al eerder zonnepanelen gekocht heeft bij deze ondernemer. Maandag gebeld en afgelopen zaterdag kwam hij op afstand even kijken naar onze woning en vooral het dak. Vriendlief regelt zelf de elektra in onze woning en de ondernemer regelt alles verder op het dak en het instellen van de zonnepanelen.
Zonnepanelen levert geld op
Het kost best veel geld om zonnepanelen te laten plaatsen. De zonnepanelen zelf zijn best goedkoop, maar alle montage en werkzaamheden dat maakt het allemaal zo duur. Maar aan de andere kant leveren zonnepanelen ook energie op, op de spaarrekening krijg je weinig tot geen rente. En ondertussen zitten we nog midden in een crisis waardoor wij (buiten het werken om) meer thuis gekluisterd zijn. En als je weinig mag, geen vakantie kan nemen, geen pretpark of evenement kan bezoeken hou je gewoon wat geld over. De beurzen zijn gedaald en dan hebben wij door zonnepanelen wel een rendement. Binnen 5 Ã 6 jaar hebben wij de kosten van de zonnepanelen er weer uit en daarna levert het ons geld op, doordat wij minder stroom afnemen van onze energieleverancier.
Minimaal 20 zonnepanelen
De definitieve offerte voor de zonnepanelen word nog gemaakt. Minimaal 20 zonnepanelen komen op het dak te liggen. Voorkant van onze woning word het dak volledig gelegd met 15 zonnepanelen, wel zwarte zonnepanelen dat vind ik mooier. En als bijna het gehele dak vol ligt met zonnepanelen ziet er mooier uit dan 6 zonnepanelen midden op het dak, als er voor gaat dan moet het ook zo vol en mooi mogelijk. Vriendlief gaat de groepenkast in de meterkast nogmaals uitbreiden gelukkig kost dat alleen geld aan materiaal kosten.
Plannen voor Aardgasvrij
Wij wekken zelf al stroom op door onze winddelen. En door eigen zonnepanelen kunnen wij nog meer stroom opwekken en waardoor onze woning minder afhankelijk word van gas. Door meer stroom zelf op te wekken, kunnen wij eerder onze woning aardgasvrij maken. Omdat gas gestookte cv-ketel nog steeds goedkoper is dan een elektrische variant. We zullen zien hoever wij komen met de ombouw van onze gas gestookte woning naar een aardgasvrije woning. Aardgasvrij maken van onze woning moet wel betaalbaar blijven, hoe duurzaam het ook is, wij moeten altijd nog opletten waar wij onze geld aan uitgeven.
Dat is een flink dak als er 15 panelen op passen!
BeantwoordenVerwijderenKan je trouwens onbeperkt winddelen aanhouden nu jullie ook zonnepanelen nemen? Ik zit bij de Windcentrale (via Greenchoice) en daar mag je niet meer opwekken dan je verbruikt. Ik moest daarom ooit een winddeel verkopen.
Nee, nog steeds niet. We schrikken toch steeds terug voor de aanschafkosten.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben er sinds 8 april 20 op ons dak liggen dus nog geen idee wat het oplevert. Wij vonden de investering heel erg meevallen
BeantwoordenVerwijderenHier gebruik ik de energie die ik over heb van de zonnepanelen voor de infrarood paneelverwarming en elektrische bij verwarming. zorgt dus voor nauwelijks gas gebruik alleen met veel minder kosten.
BeantwoordenVerwijderenDaarnaast stap ik elk jaar over. Verleden jaar was bonus 270 euro dit jaar 250 euro.
Maandlasten zijn hierdoor 10 euro = 120 euro per jaar. Door de bonus die ik krijg min het maandbedrag (250-120) krijg ik dus meer terug dan ik betaal. Heerlijk toch!! Want vaste lage lasten zijn en blijven heel belangrijk in het financiële plaatje.
Hier 10 panelen. Trachten zoveel mogelijk in de winter met de palletkachel te verwarmen maar dan wordt het ook gelijk goed warm. Door de dag is mij dat te warm en stook ik wat bij met een elektrisch kacheltje.
BeantwoordenVerwijderenOndanks deze slurper leveren we toch iedere jaar teveel op en krijgen we terug
Geen dak. Daarbij zouden ze energie op moeten wekken in de winter. Aan gas 750m3/jr (ca 7500kWh) verbruik ik voor stoken (95%) veel meer dan elektra 400 kWh/jr.
BeantwoordenVerwijderen